skordis profile image
Θεραπευτικές
Μέθοδοι
therapies image

Κρυοθεραπεία

Φυσιολογικά αποτελέσματα της εφαρμογής κρυοθεραπείας στους ιστούς

Τα φυσιολογικά αποτελέσματα του κρύου είναι ως επί το πλείστον αντίθετα από εκείνα της θερμότητας, με κύριο χαρακτηριστικό την τοπική μείωση της θερμοκρασίας. Είναι γνωστή η χρήση της κρυοθεραπείας στην οξεία φάση των αθλητικών κακώσεων και ιδιαίτερα στις κακώσεις του μυοσκελετικού συστήματος. Ο βασικός λόγος για τη χρήση του κρύου στον οξύ τραυματισμό είναι να επιτύχουμε μείωση της θερμοκρασίας στην τραυματισμένη περιοχή. Αυτό βοηθά τον τραυματισμένο ιστό να αποφύγει την εξάπλωση του αιματώματος και να περιορίσει τον περαιτέρω τραυματισμό του ιστού, ενώ σε συνδυασμό με πιεστική επίδεση, επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ελάττωση του μεταβολισμού. Με την άμεση χρήση στον τραυματισμό προκαλείται τοπική αγγειοσυστολή προλαμβάνοντας την αιμορραγία και το προκαλούμενο οίδημα.

Η κρυοθεραπεία χρησιμοποιείται επίσης στην οξεία φάση των φλεγμονωδών καταστάσεων όπως είναι bursitis, τενοντίτιδα, φάση κατά την οποία η θερμότητα προκαλεί πόνο και αύξηση της φλεγμονής, σε αντίθεση με το κρύο όπου μειώνει τον πόνο και τον αντανακλαστικό μυϊκό σπασμό που ακολουθεί αυτές τις καταστάσεις. Επιπλέον, είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του μυο-περιτοναϊκού πόνου, πόνος δηλαδή που παράγεται από την ενεργοποίηση των trigger points και αυξάνεται κατά την ενεργητική κίνηση με αποτέλεσμα την μείωση της τροχιάς κίνησης. Κατά την χρήση της παγοθεραπείας, ο αθλητής-ασθενής αναφέρει μια αίσθηση “καψίματος” ή τσιμπήματος, κατόπιν μια αίσθηση πόνου και τελικά πλήρες μούδιασμα.

Το κρύο δρα επάνω στις τελικές νευρικές απολήξεις και στα περιφερικά νεύρα αυξάνοντας το κατώτατο όριο πόνου που αυτό είναι πολύ σημαντικό στην θεραπευτική αντιμετώπιση και την γρηγορότερη αποκατάσταση. Βοηθά στον έλεγχο του μυϊκού σπασμού που δημιουργείται από τον τοπικό ερεθισμό του μυ. Η αρχική αντίδραση στο κρύο είναι τοπική αγγειοσυστολή σ’ όλο το μήκος του μυός, με αποτέλεσμα να μειώνεται η τάση για το σχηματισμό οιδήματος.

Ο απαιτούμενος χρόνος εφαρμογής του κρύου ποικίλει, εξαρτώμενος από το πάχος των ιστών. Αθλητές με μεγαλύτερο πάχος χρειάζονται τουλάχιστον 5΄για να επιτευχθεί μια σημαντική πτώση της θερμοκρασίας του ιστού. Σε έρευνα εφαρμογής κρύου σε χρόνιες και οξείες καταστάσεις του μυοσκελετικού ιστού, βρέθηκε ότι τα λεπτά άτομα χρειάζονταν μικρότερη χρονική περίοδο εφαρμογής του κρύου (Grant et al., McMaster).

Γενικά είναι αποδεκτό ότι για να επιτευχθεί αγγειοσυστολή απαιτείται χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12΄. Η εφαρμογή του κρύου πρέπει να γίνεται για 72 ώρες μετά τον τραυματισμό και για χρονικά διαστήματα 5΄- 45΄.

Θα λέγαμε λοιπόν συνοπτικά ότι με την κρυοθεραπεία επιτυγχάνουμε:

  • Μείωση του κυτταρικού μεταβολισμού
  • Αγγειοσυστολή των τριχοφόρων αγγείων (αρχικά)
  • Μείωση της ροής του αίματος (αρχικά)
  • Μείωση στην ταχύτητα της νευρικής αγωγιμότητας
  • Μείωση στην μεταφορά λευκοκυττάρων και κυρίως φαγοκυττάρων
  • Μείωση της φλεβικής και λεμφικής παροχέτευσης
  • Μείωση της εκπόλωσης της μυικής ίνας
  • Μείωση της μυικής αντίδρασης (σπασμός)
  • Μηχανήματα Κρυοθεραπείας
Game Ready-Med4Elite

Πρόκειται για την νούμερο ένα τεχνολογία αποθεραπείας για χιλιάδες ασθενείς, αθλητές και επαγγελματικές ομάδες σε κάθε σπορ. Το κρύο και το σύστημα συμπίεσης, που εφαρμόζει η εταιρεία, αποδεικνύεται κλινικά ότι μειώνει τον πόνο, τους μυϊκούς σπασμούς και το πρήξιμο, βελτιώνοντας παράλληλα τα βασικά ορόσημα φυσικής θεραπείας - φυσικά και χωρίς ναρκωτικά.

Το μηχάνημα Med4 Elite της Game Ready αποτελεί μια καινοτομία στον τομέα της κρυοθεραπείας, δίνοντας την δυνατότητα να εφαρμοστεί στον ασθενή είτε αποκλειστικά κρύο, ή ζεστό στην περιοχή-στόχο, είτε γρήγορη εναλλαγή ζεστού-κρύου, προκαλώντας έτσι αύξηση της αιματικής ροής στην τραυματισμένη περιοχή χωρίς να δημιουργείται συσσώρευση επιπλέον οιδήματως.

Κρυοθεραπεία image
Zamar

Πρόκειται για εταιρεία που βρίσκεται στο χώρο της «Διαχείρησης Θερμοκρασίας» για πάνω από 40 χρόνια. Μερικά από τα οφέλη της χρήσης των μηχανημάτων της εταιρείας είναι έμμεσο αναλγητικό αποτέλεσμα, αύξηση της μικροκυκλοφορίας σε επίπεδο συνδετικού ιστού, διευκόλυνση των μυών, μείωση των συνδετικών ιστών ακαμψίας, ανασταλτική δράση στα σημεία ενεργοποίησης, αποτελεσματική αγγειακή άσκηση καθώς και αύξηση της τοπικής κυκλοφορίας.

Το μηχάνημα ZT Clinic της Zamar παρέχει την δυνατότητα εφαρμογής κρύου, ζεστού ή εναλλαγής ζεστού-κρύου στην περιοχή-στόχο ανάλογα με τα αποτελέσματα που θέλουμε να επιφέρουμε. Το εύρος της θερμοκράσιας του κυμαίνεται από -5°C έως +45°C.

Κρυοθεραπεία image

ΚΛΕΙΣΙΜΟ
skordis logo
Εγγραφείτε στο Newsletter